Soms doe je geheel bij toeval de mooiste ontdekkingen, bijvoorbeeld door een stapeltje cd’s die je in een rommelmarkt vindt. Anadolu van Erdal Erzincan is een album uit 2000 dat ik daardoor pas vijftien jaar later ontdekte. Het is zulke schitterende en tijdloze muziek dat ik het album en de musicus en componist Erzincan  toch even onder de aandacht wil brengen.

Erdal Erzincan speelt de bãglama, en hij bespeelt dat snaarinstrument zonder het gebruikelijke plectrum, dus gewoon met zijn vingers. Hij komt uit Anatolia, het Oosterse deel van Turkije, maar verhuisde in 1981 (op zijn tiende) naar Istanbul en ging daar bãglama-lessen volgen bij de fameuze muziekschool van Arif Sag.

Anadolu, oftewel Anatolië, is een instrumentaal album, en het is een gedreven, gepassioneerd album, met onder meer Arif Sag op percussie. Tempowisselingen, verschuivingen, opmerkelijke klanktapijten en het virtuoze spel van Erzincan zorgen voor muziek die je met open mond van bewondering beluistert. Bij elke draaibeurt hoor je meer verrassende details, en raak je er steeds meer van doordrongen dat je hier met een meesterwerk te maken hebt. Sublieme, gedreven, tijdloze muziek die een wereldwijd publiek verdient.

Luister hier naar een paar fragmenten: