Leye Felicite Martin – artiestennaam Fely Tchaco – is een Ivoriaans-Amerikaanse singer/songwriter en performer die woont en werkt in de San Francisco Bay Area. Ze werd geboren in de stad Yamoussoukro in het West Afrikaanse land Ivoorkust, waar ze al vroeg begon met zingen, en vanaf haar vijftiende trad ze al op. In het begin zong ze nog veel Franse chansons, maar haar repertoire bevatte ook traditionele West Afrikaanse en Afro-Cubaanse en Afro-Columbiaanse dingen, wat voor haar generatiegenoten, die ¨pop en hiphop veel interessanter vonden., heel ongewoon was.

Toen ze 19 was bracht ze haar eerste album uit, in 1996, gevolgd door een tweede in 1998, dat meteen haar internationale carrière in gang zette. In 1999 vertrok ze dan ook naar Amerika, naar San Francisco, waar haar Amerikaanse debuut in 2004 uitkwam.

Yita (diep water) is het vijfde volledige album dat Tchaco uitbrengt, en het is bedoeld als een eerbetoon aan alle migranten over de hele wereld – voor degenen die stierven in de Middellandse Zee, de slachtoffers van mensenhandel, en de slachtoffers van moderne slavenhandel. In het titelnummer gebruikt Fely haar stem en muziek om gerechtigheid voor deze migranten, en vrede voor hun herinneringen.

Het album is tegelijkertijd een positieve viering van culturele diversiteit en zwarte vreugde, omdat Fely Tchaco de luisteraar op een krachtige manier laat horen dat er ook immigranten zijn die triomferen. Vrede, liefde, hoop, het lijken versleten begrippen, maar hier krijgen ze toch weer glans. Fely zingt zowel in haar eigen taal, het Gouro als in Beté, Frans en Engels, en dat maakt de boodschap alleen maar universeler. Dat geldt ook voor de muziek, waarin West-Afrikaanse ritmes gecombineerd worden met jazz, afro-pop en meer. Traditioneel en modern gaan hand in hand. Geweldig plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten: