Federico Garcia Lorca was een dichter, maar hij was ook een muzikant, en hij verzamelde Spaanse liedjes uit zijn geboortestreek in de provincie Granada in Andalusië. Deze Canciones, die soms teruggaan tot het begin van de vijftiende eeuw, gaan vaak over de minderbedeelden in de samenleving, de zigeuners, de boeren en vooral ook de vrouwen.

Deze verzameling Canciones vormde voor saxofonist Jean-Marc Padovani, die al een aantal van de mooiste zangeressen van Andalusië begeleidde (Carmen Lunares, Esperanza Fernández) de inspiratiebron voor dit album. Het duurde een tijd voor hij zich alle finesses had eigen gemaakt van de hermetische mechanismes van de flamencoritmes, Peterinas, Bulerias of Sevillanas, maar hij is nu zover dat hij ons zijn hoogstpersoonlijke versie kan laten horen van deze oude liedjes.

Vernieuwend, in onverwachte arrangementen en met een overduidelijke jazz-inslag, een saxofoon die kan huilen als een zanger, strijkers en percussionisten die op een elegante manier de nummers versterken en vooral ook de stem van de jonge zangeres Paloma Pradal, die me hier een behoorlijk aantal keren echt kippenvel bezorgde.

Ze heeft niet alleen een echte mooie flamenco-stem, om het maar zo te zeggen, ze is ook lenig, subtiel, zelfverzekerd en ze durft volledig los te gaan als dat nodig is, terwijl ze op andere momenten bijna fluisterzacht kan zingen. Bloedmooi. De combinatie van die stem, samen met die saxofoon, en dat ingebed in die prachtige arrangementen levert een juweel van een album op waar je niet snel op uitgeluisterd bent. Een absolute aanrader.

  • Jean-Marc Padovani & Paloma Pradal – Canciones – Homerecords.be
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Canciones

Luister hier naar een paar fragmenten: