Ignacio Lusardi Monteverde werd in Buenos Aires geboren en leerde op zijn zesde gitaarspelen, Argentijnse volksliedjes en tango. Op zijn negende ontdekte hij de muziek van de Spaanse flamencogitarist Paco de Lucia, en toen ontstond er een passie voor de flamenco. Hij verhuisde in 2013 naar Londen en van daaruit begon hij de wereld van de flamenco te exploreren.

Del Canto Gitano is zijn debuutalbum, en het is meteen een verbluffende staalkaart geworden van flamenco in al zijn gedaantes, tot en met de oerbron aan toe. Reizen naar India en het Midden-Oosten vervolmaakten het plaatje, en hij laat hier overtuigend zien hoe het komt dat de muziek van het oude Andalusië, waar de flamenco ontstond, zo’n rijk geschakeerd geheel vormt.

Grieks, Romeins, Sefardisch, Castiliaans, Indiaas en Arabisch vormen de voornaamste onderdelen van het rijkgeschakeerde culturele tapijt waaruit Monteverdi draadjes trekt – reizen en culturele invloeden zijn dan ook de thema’s waar het allemaal om draait hier.

Het album werd voornamelijk in India opgenomen, met de flamenco gitaar in de hoofdrol, naast de barokgitaar, de Griekse viool en Iberische ritmische interacties, met zang van Victoria Couper en tenor Rupesh Gawas.

Het resultaat is een werkelijk adembenemend mooi album, met prachtige, melancholieke muziek waar ik iedere keer opnieuw stil bij val. Mooi, mooi, mooi. En elke keer nog weer mooier.

Luister hier naar een paar fragmenten:

del canto gitano     
girl from shalabiyah     
os que a santa maria saben fazer