Fado zou je de blues van Portugal kunnen noemen, en die blues leeft nog steeds. Als je wil kennismaken met de fado zou je mooi kunnen beginnen met deze drie cd’s van het label ARC Music, want dan krijg je om te beginnen een mooi overzicht in de geschiedenis van de fado op de cd Legends of Fado, met legendarische artiesten als Amalia Rodrigues, maar ook voor ons onbekendere, maar zeker zo goede zangers en zangeressen als Carlos Ramos, Herminia Silva en anderen. Een mooie introductie in de klassieke fado, met zowel uitbundige als prachtig ingetogen fado’s.

New Queens of Fado geeft een al even mooi overzicht van fadozangeressen van de laatste tijd, een periode waarin de fado weer tot zeer grote bloei kwam, dankzij groten als Cristina Branco, Mariza, Misia en Ana Moura. Maar ook hier hoor je een aantal geweldige, minder bekende artiesten, waarvan we er hier even twee laten horen, Katia Guerreiro en Cristina Navarro. Er zijn op dit album veel meer juweeltjes te ontdekken, van onder meer Carminho, Mafalda Arnauth, Joana Amendoeira en Maria Ana Bobone.

Fado Navegante tenslotte geeft een mooie staalkaart van de wat minder bekende havenfado’s – vaak met invloeden van over de hele wereld, van Franse musette tot tango en nog veel meer. Hier vind je zelfs meezingfado’s, waarmee je je zo in een melancholieke zeemanskroeg in de haven van Lissabon waant.

  • Legends of Fado – ARC Music – EUCD 2357
  • New Queens of Fado – ARC Music – EUCD 2377
  • Fado Navegante – Mario Moita – ARC Music – EUCD 2362
  • ARC Music

Van alledrie de cd’s vind je hier twee fragmenten om een indruk te krijgen.
Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.