Lina is een Portugese zangeres en componiste die de grenzen van de fado op een subtiele manier weet op te rekken. De basis blijft gelukkig solide, melancholieke liedjes, gezongen met een prachtige, warme stem waar ik persoonlijk meteen bij de eerste noten al voor viel. En dan de arrangementen – vaak heel subtiel en spaarzaam, en vaak ook tamelijk ongewoon – eerst een piano, dan een Portugese gitaar die erbij komt, of zelfs nog stiller.

Maar Lina kan ook losgaan, met handgeklap en felle arrangementen waar de energie vanaf spat, en dat maakt Fado Camōes een fraai, afwisselend album. “Fado Camōes” is een unieke compositie die gebaseerd is op de klassieke poëzie van een van de bekendste historische dichters van Portugal, Lus Vaz de Camoes. Als je het Portugees niet meester bent, zoals ik, kun je in het begeleidende tekstboekje terecht voor de Engelse vertaling van de liedjes.

Met Pedro Viana, Portugese gitaar, John Baggott, toetsen en meer, Justin Adams, gitaar, handgeklap en percussie, Janina Khmelik, geprepareerde viool en violen, en vooral die machtig mooie stem van Lina, die er opnieuw in slaagt de fado de eenentwintigste eeuw in te trekken.

Luister hier naar een paar fragmenten: