Margarida Guerreiro draait al een kleine dertig jaar mee in het fado-circuit, en dat kun je horen aan haar doorleefde zang. Ze heeft een mooie, warme, diepe stem waarmee ze de fado, de Portugese blues, meer dan overtuigend brengt. Voor haar nieuwe album Cortar a Direito heeft ze een paar van haar favoriete gedichten door een aantal van de beste componisten op muziek laten zetten, en het resultaat is indrukwekkend.

De musici zijn fantastisch, met een glansrol voor Bruno Chaveiro, die niet alleen excelleert op de Portugese gitaar maar die ook voor de muzikale directie, de arrangementen en de productie tekent. Carlos Lopes zorgt voor wat speciale fraaie accenten met zijn accordeon in twee nummers, maar ook de andere musici spelen op topniveau, waardoor Guerreiro volledig tot haar recht komt, want haar zang komt echt wel binnen.

Fado op zijn allerbest, met die fraaie heldere Portugese gitaar, die de diepe melancholie van Guerreiro’s zang net een fractie lichter maakt, waardoor de muziek bijna nog aangrijpender wordt. Mooi mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

margarida guerreiro - cortar a direito     
margarida guerreiro - fado do despespero     
margarida guerreiro - triste sina