Fofoulah is een internationale band, opererend vanuit Londen, met twee dominerende persoonlijkheden – saxofonist, keyboardspeler, producer en arrangeur Tom Challenger en zanger en percussionist (sabarspeler) Kaw Secka uit Gambia, die met zijn rappende teksten in het Wolof (een taal die vooral in Westafrikaanse kustlanden als Gambia en Senegal wordt gesproken) behoorlijk urgent overkomt.

Vreemde ritmes, samples die de boel bij elkaar houden op een wringende, weerbarstige manier, een bassist, Johnny Brierley, die juist heel melodieus speelt, een gitarist, Phil Stevenson, die heel fraai patronen neerzet, die bezwerende zang van Secka, de keyboards en samples van Challenger – alles bij elkaar levert een buitengewoon spannend, licht weerbarstig album op waar ik even aan moest wennen, maar dat al snel onder de huid begon te kruipen.

Omschrijven wordt lastig – luisteren helpt misschien wat – wereldfusie met wat dub en electronica, gecombineerd met traditioneel saba drumwerk en de zanger die je steeds erbij haalt – zingend over de waarheid en ander elementaire zaken. Een fascinerend plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten:

fofoulah - daega rek     
fofoulah - kaddy     
fofoulah - pulo