In Bollywoodfilms werd altijd veel gezongen, en er waren drie fantastische zangeressen die de meeste van die Indiase films hebben ingezongen – Lata Mangeshkar en Asha Bhosle zijn daarvan de bekendste, en zij hebben het ook het langste gedaan, maar er was ook nog Geeta Dutt, die tussen 1957 en haar vroege dood in 1972 voor een groot aantal films de liedjes inzong. En eerlijk gezegd heb ik altijd een zwak gehad voor Geeta Dutt, omdat zij er net even wat meer gevoel in legde.

Het is nog niet zo eenvoudig om goede compilaties te vinden van Bollywoodmuziek, maar het driedelige Golden Voices from the Silver Screen is een absolute aanrader. Op deel 2 vind je Geeta Dutt twee keer terug, de eerste keer met het nummer Babuji Dheere Chalna (“Loop langzaam meneer”) uit de film “Aar Paar”:

geeta dutt - babuji dheere chalna     

en een eindje verderop nog met het nummer Na jao saiyan (“ga niet weg mijn lief”) uit de film “Sahib Bibi Aur Ghulam”:

geeta dutt - na jao saiyan     

Het mooie van deze compilatie is dat de geluidskwaliteit van de opnames goed tot zeer goed is, en dat kun je van de meeste soundtracks helaas niet zeggen. Ook de compilatie Magic Moments met ruim een uur aan muziek van Geeta Dutt is helaas vaak niet om aan te horen – het lijkt wel of ze afgeragde 78-toerenplaten als basismateriaal hebben gebruikt om een cd mee samen te stellen. Toch even een voorbeeld van deze compilatie, het nummer Bechain dil khoisi nazar uit de film Yehudi (met Lata Mangeshkar):

geeta dutt (met lata mangeshkar) - bechain dil khoisi nazar