Tien jaar lang vormde saxofonist/klarinettist Steven Kamperman samen met zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez de band Baraná, een band die op een bijzonder avontuurlijke manier Oost en West met elkaar verbond in een unieke vorm van wereldfusiejazz. Üvez overleed helaas begin 2013, maar Kamperman zet de avontuurlijke muzikale ontdekkingsreis die hij samen met Üvez begon gewoon door. Baraná was al een band die steeds van bezetting wisselde en die iedere keer wist te verrassen, en het nieuwe trio van Kamperman is al net zo verrassend en minstens zo goed.

Voor een deel heeft dat waarschijnlijk te maken met het concept van het trio, waarin je je nooit achter een ander kunt verbergen – je moet in een trio altijd scherp staan, en altijd optimaal op de andere twee reageren en optimaal samenspelen. De andere spelers zijn zangeres Sanem Kalfa en gitarist en violist George Dumitriu.
De composities zijn allemaal van Kamperman, de teksten komen van een jonge Turkse dichter die in Amsterdam woont, Orhan Güneş.

De muziek is het ene moment sprankelend en spetterend, het andere moment lyrisch en melancholiek, en na twee nummers hebben ze je al volledig omver gespeeld en ga je helemaal overtuigd mee op hun muzikale reis. De composities van Kamperman zijn magnifiek, maar het samenspel van de drie brengt die composities op een nog hoger plan, dan hoor je dat Sanem Kalfa niet voor niets het Montreux Jazz Vocalisten Concours won in 2010, en je hoort ook dat George Dumitriu een achtergrond heeft als klassiek violist voordat hij zich gepassioneerd op de jazzgitaar wierp. Altklarinettist Steven Kamperman zocht altijd al het avontuur op, en hier heeft hij precies de juiste virtuoze en gepassioneerde medereizigers gevonden – het levert een magisch album op, met oosterse schoonheid, met een Hollandse humor (luister maar eens naar het bijna solo gespeelde Uh) en bijna avantgardistische, bevlogen, en tegelijkertijd speelse jazz. Een subliem album!

  • Horizon Trio – Steven Kamperman, George Dumitriu & Sanem Kalfa – Catch It If You Can – ZenneZ Records ISBN/EAN 978-90-817857-2-3

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.