Hornacko ligt in Moravië, in Tsjechië. Jiri Hradil komt er vandaan, en hij heeft een passie voor de muziek van Hornacko. Die passie leverde een verbazingwekkende dubbel-cd op met meer dan twee uur aan superieure muziek, want Hradil heeft op de eerste cd samen met de beste violist uit de regio, Petr Mička, en een zorgvuldig samengesteld ensemble, Petr Mička‘s Horňácko Band, de oudste en belangrijkste zangers van het gebied opgenomen op de plek waar ze wonen, meestal in natuurlijke akoestische omstandigheden. De traditie vastgelegd dus, maar met passie, en alleen naar deze cd al zat ik met open mond van bewondering te luisteren.

Maar dan de tweede cd. Daarvoor werden gasten uitgenodigd die diezelfde traditie deze eeuw binnen mochten loodsen, zonder de kern van de traditionele muziek aan te tasten. En dit album is op een heel andere manier al net zo spannend en opwindend als het eerste. Er wordt rap toegevoegd, elektrische instrumenten komen er soms bij en de productie klinkt modern. Hadril heeft hier ook zelf nog van alles toegevoegd (een Hammondorgel, een sample van een hoorn uit de Far Oer eilanden, om maar wat willekeurige voorbeelden te noemen) en veranderd, en dat maakt het geheel tot een unieke vorm van wereldfusie.

De twee albums lijken, als ik het zo uitleg, sterk met elkaar te contrasteren, maar op een merkwaardige manier vullen ze elkaar juist perfect aan, en ga je ze steeds weer na elkaar draaien – daar worden ze, opmerkelijk genoeg, allebei sterker van. Een geweldig project en een geweldig dubbel-album. Een absolute aanrader!

  • Hcm Petra Micky A Jiri Hradil – Hruda Hudba – Indies Scope – distr Xango

  • Bestel de 2cd hier bij een bekende webwinkel: Hruba Hudba

Luister hier naar een paar fragmenten, eerst drie van het “traditionele” album:

pocuvaj, pocuvaj     
co se mnoho starame     
zelenaj sa, zelenaj     

en hier nog drie fragmenten van het “wereldfusie”-album:

uderiła skała     
počúvaj počúvaj hrubá hudba     
Háj, háj, zelené oreší