I Giocosi is de band van klarinettist Ako Karim, die uit Koerdistan komt en al een tijd in Duitsland woont. Hij besloot naast klassieke muziek ook wereldmuziek te gaan spelen en stelde wisselende ensembles samen, waarvan deze, I Giocoso, het Italiaans voor vrolijk, de meest uitgebreide is.

Het titelnummer van hun album, Dasmal Harir (“zijden sjaal”), is een Azerbeidzjaans volksliedje dat overal in het Midden Oosten gespeeld wordt, maar overal net weer even anders. En net als dat zijden sjaaltje dat langs verschillende culturen waait gaat ook de muziek van Karim en zijn ensemble vele kanten op – je hoort Koerdistan terug, maar ook klezmer, latin en de Balkan, en niet te vergeten jazz. En waarschijnlijk kun je ook nog horen dat Karim een klassieke achtergrond heeft, al swingt hij daarvoor bijna te goed.

De klarinet van Ako Karim is allesoverheersend in deze muziek, dat is eigenlijk het enige bezwaar dat je zou kunnen hebben. Hij is duidelijk degene waar alles om draait, en dat betekent dat de anderen hem weliswaar uitstekend ondersteunen en begeleiden, maar dat het nooit echt een soepel samenspelende band wordt. Maar aan de andere kant gebeurt er genoeg interessants, en de muziek pept je wel lekker op.

Luister hier naar een paar fragmenten:

i giocosi - nanis vals     
i giocosi - tates freilach     
i giocosi - dasmal harir