Invisible System is de artiestennaam en het geesteskind van producer en muzikant Dan Harper, die voor de Bamako Sessions naar Mali ging om in Bamako met de beste muzikanten daar een geweldig album op te nemen. Ik ben in eerste instantie altijd een beetje huiverig als een westerse muzikant met de muziek van een land als Mali aan de haal gaat – neokolonialisme ligt dan al snel op de loer. Maar Harper maakte met een stel sublieme Malinese musici een buitengewoon album, waarin hij de tradities van Mali overeind laat terwijl hij tegelijkertijd moderne aspecten toelaat, als synthesizers.

Alle composities zijn traditioneel Malinees en gearrangeerd door Harper, behalve Songhai dat hij samen met gitarist Sidi Touré schreef. Harper werd internationaal bekend door zijn Ethiopische fusion-albums, maar voor dit album ging hij terug naar Mali, waar hij vanaf 1999 drie jaar als hulpverlener werkte en waar hij zijn Malinese vrouw leerde kennen. In Samé, een deel van de hoofdstad Bamako dat aan de rand van het oerwoud ligt en waar zijn vrouw opgroeide, ontmoette hij een paar griotmusici nadat zijn vrouw Hawa hem had voorgesteld aan haar jeugdvriend en gitarist Banjougou en vervolgens Ousmane Dagon,een ngonispeler die zowel traditioneel als modern kon spelen. Daar kwamen nog wat grootheden bij, als de Malinese singer/songewriter Sidi Touré en Kalifa Koné, die onder meer met Salif Keita en Oumou Sangare gewerkt heeft.

Er werd een maand lang in een gehuurd huis opgenomen, waarbij musici op verschillende tijden arriveerden om met Harper te jammen, waarbij veel tracks spontaan ontstonden. Morrissamda Diabaté kwam op de laatste opnamedag nog op een gehuurde drumset spelen die er vrij beroerd aan toe was, maar hoewel je dat soms kunt horen voegt dat ook wel iets toe aan de spontaniteit en zorgt het voor een mooi gruizig randje aan de muziek. De meest traditionele spelers die meededen waren Cherif Soumano en Seyba Kouyaté op kora en Djémory Kouyaté op balafon.
Het eindresultaat is verbluffend – hypnotiserende, energieke en tegelijk ontspannen wereldfusie. Een bijzonder plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten:

invisible system - ndiaro     
invisible system - bamako     
invisible system - songhai     
invisible system - bambara