Jaune Toujours is een Brusselse wereldfusieband die invloeden vanuit de Balkan, zigeunermuziek, rock, chanson, ska, latin en punk weet samen te smeden tot een unieke, energieke maar onmiskenbaar Belgische vorm van vlammende wereldfusie. De band bestaat in 2016 ruim twintig jaar (de eerste demotape verscheen al in 1991, dus eigenlijk bestaat de band al iets langer) en viert dat met een box in een gelimiteerde oplage waarin ook een dubbel-cd te vinden is met singles en extras.

De cd met singles bevat vijftien singles, de eerste, Voor wat het is, dateert van 2000, de laatste, C’est Parti, is van 2014. Daartussen bevinden zich tijdloze juweeltjes als het enerverende Maravilloso, de radio edit van Camping Del Mundo en het magnifieke Ici Bruxelles / Brussel hier. Dat laatste nummer is misschien wel het mooiste visitekaartje dat de band kan afgeven, want het laat horen waar ze voor staan – voor een multiculturele samenleving, en een bruisend Brussel waarin zowel Frans als Vlaams wordt gesproken.

De cd met extras bevat onder meer live opnames met de Bravo Big Band, twee nummers van de ep Afrobelbeat Be/Nin, een nummer van het album dat Jaune Toujours opnam met Vera Coomans, Madouce, dat helaas niet in de box meegeleverd wordt, de complete ep O uit 1998, een b-kantje en een demo. Allemaal even goed, allemaal even opwindend. Alleen al vanwege dit dubbel-album ben ik blij dat de band even stilstaat bij haar twintigjarig bestaan. Zeer aan te raden!

jaune toujours en brussel