Jaune Toujours is altijd al een van de avontuurlijkste Belgische bands geweest, op avontuur met het mixen van jazz, folk en diverse soorten wereldmuziek, met een soort van jazzfolkrockwereldfusion tot gevolg die altijd gedreven en opwindend klinkt. Mec Yek is feitelijk dezelfde band, maar dan uitgebreid met de zangeressen Katia en Milka Pohlodkova. Op het album Re:Plugged hebben ze hun materiaal uitgeleend aan een aantal anderen die er vrijelijk mee mochten remixen en stoeien in de studio.

Dat leverde onder meer drie versies op van het nummer Ici Bxl (waarbij Bxl uiteraard staat voor Bruxelles, de standplaats van de band, Brussel). Is dat leuk, drie versies van hetzelfde nummer? Ja, dat is zelfs zéér leuk! Eerlijk gezegd had ik na die drie versies de smaak pas goed te pakken en hadden ze voor mij een heel album mogen vullen alleen maar met nog meer versies van dit nummer, want de mogelijkheden die hier alleen al aangestipt worden maken nieuwsgierig naar méér. Daarom laten we hier drie fragmenten van de drie remixen horen, zodat je een beetje een indruk krijgt van het effect dat deze aanpak heeft – je wordt er als luisteraar heel vrolijk en opgewonden, maar ook erg gretig van.

De muziek van Jaune Toujours en Mec Yek blijkt niet alleen zeer goed bestand tegen de cementmixer van zeer diverse deejays als Gaetano Fabri, Buscemi, Pomoxis, Shazalakazoo of Scratchy Medina, maar ze lijkt er soms bijna voor gemaakt – dub, lounge, techno, balkan, het kan allemaal met deze muziek. Dat betekent dat de basis die de mannen van Jaune Toujours legden ijzersterk is, en zo’n nummer als Ici Bxl blijkt dan ook een rots van een nummer te zijn – onder alle omstandigheden goed.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.