Joce Mienniel bespeelt fluiten van over de hele wereld – ney, holosi, guimbardes, kalimba, zenko, bols – en hij heeft een band met musici van over de hele wereld om zich heen verzameld, uit Pakistan, Italië, Macedonië, Syrië, België en Frankrijk komt dit bonte gezelschap, en het album heet dan ook Babel.

Geen gelukkig gekozen titel, zou je kunnen denken, want in Babel kon niemand elkaar verstaan of begrijpen, en werd het een grote puinzooi, maar dat is hier toch even anders, want verschillende muzikale achtergronden en talen blijken wonderbaarlijk goed samen te gaan en zelfs voor een verrijking te zorgen.

Mienniel is verantwoordelijk voor het grootste deel van de negen composities op het album. Sitarspeler Ashraf Sharif Khan schreef er eentje en het slotnummer schreef Mienniel samen met ene P. Durand. Het is goed om de andere bandleden even te noemen, want ze spelen allemaal de sterren van de hemel, en vooral: ze spelen zo magnifiek samen dat ze ook een echte sublieme band vormen.

Iyad Haïmour speelt snaarinstrumenten, met name de oud, qouanoun, ney en riq. Joachim Florent speelt contrabas, Antony Gatta een heel assortiment aan vooral oosterse percussie, Stracho Temelkovski mandole, bendir en daff, en Ashraf Sharif Khan sitar. En Joce Mienniel al die fluiten uiteraard.

Ongewone wereldfusie, die je op een bijzondere wereldreis brengt die toch wel behoorlijk uniek is. Mooi plaatje!

Luister naar een paar fragmenten:

joce mienniel - zerberb     
joce mienniel - stéréométrie     
joce mienniel - tsahel