Michiel van der Meulen houdt van Europa – het continent waar je, als je duizend kilometer in welke richting dan ook reist, in een andere wereld terechtkomt, waar culturen elkaar ontmoeten en verbindingen met elkaar aangaan en waar prachtige dingen gebeuren. Een continent dat moeiteloos nog veel meer invloeden kan opnemen en verwerken. Dat Europa inspireerde hem tot het maken van een album met de titel Europa, waarin de juiste muziek en een open geest samenkomen.

Het album is ook een hommage aan drie personen die veel betekend hebben voor Van der Meulen – zijn vader Albert van der Meulen, waarmee hij al van jongs af aan heeft gespeeld en die hem introduceerde tot Oost-Europese muziek, dan musicus en etnomusicoloog Wouter Swets die het Nederlandse publiek liet kennismaken met muziek uit de Balkan en het Midden Oosten en die twee generaties muzikanten met die muziek heeft opgeleid. En tenslotte is daar meestermuzikant en en componist Ross Daly die seminars gaf in modale compositie. Toen viel alles op zijn plek.

Europa laat hedendaagse modale muziek horen, gecomponeerd door Van der Meulen, opgenomen met Griekse musici, echte nieuwe moderne Europese modale muziek, geworteld in oude Europese tradities. De unieke muzikale stem van Michiel van der Meulen. Fabelachtig mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten: