Kalio Gayo is een wereldfusieband uit Utrecht die al bijna twintig jaar bestaat. Als je naar de muziek op hun nieuwe ep Orok luistert denk je in eerste instantie dat je te maken hebt met een band uit het oosten van Europa die goed naar Americana en Westeuropese folk heeft geluisterd, maar de teksten van Anja Pleit (gitaar, zang, banjo en percussie blijken te zijn geschreven in een zelfverzonnen taal. Grensoverschrijdende muziek dus. Renske Das (zang, accordeon, melodica en percussie) schreef samen met Pleit de muziek, terwijl de hele band voor de arrangementen tekent. De rest van de band bestaat uit Sijmen Hendriks op bas en achtergrondzang en Joost Bos, drums en achtergrondzang.

There is no such thing as the wrong country, the wrong color or the wrong name. We share the same future, bright or grim, east and west, the same…
Dat motto van de band wou ik je toch niet onthouden, want het past wel heel mooi bij de muziek die ze maken, want dat is een aanstekelijke, energieke, optimistische vorm van wereldfusie waar ik erg blij van word. Een absolute aanrader dus.

Luister hier naar een paar fragmenten:

kalio gayo - jestem muzyka     
kalio gayo - wojge inoge     
kalio gayo - leita dongo