Tien mannen die samen zingen op de manier die we kennen van Ladysmith Black Mambazo. Deze tien wonen al sinds hun geboorte in het township Khayelitsha bij Kaapstad, en ze staan in Kaapstad op straat te zingen en proberen daar dan hun twee cd’s te verkopen. Ze klonken fantastisch, veel beter dan je van zo’n straatbandje zou verwachte, en ook beter dan de vergelijkbare groep die we ’s middags hadden gezien en gehoord, ook in Waterfront.

Waterfront is, zo lijkt het, speciaal voor toeristen bedacht en gemaakt door projectontwikkelaars, weliswaar rond een echte levende haven, en dat maakt het toch wel een beetje leuk, maar met zeer luxe winkeltjes, sterrenhotels en dure restaurants. Je zit dan wel te eten aan de waterkant, met zicht op de Tafelberg, maar het is net iets te veel een toeristenval. Het is dan ook extra verrassend op zo’n plek zo’n goed koortje te zien optreden. De cd die we kochten bevestigde thuis nog eens de kwaliteit en de oorspronkelijkheid van het koortje, want die klinkt ook fantastisch.

Een website hebben ze niet, wel een adres en telefoonnummers.
Khayelitsha United Mambazo
203321 Mandela Park
Khayelitsha, 7784, Cape Town
South Africa
Telefoon Lennox 083 3319630 of Ian 083 9608547

Met mijn camera heb ik (voor de allereerste keer) een filmpje gemaakt, dat ik (ook voor de eerste keer) op YouTube heb gezet. En zo kun je via dit enigszins knullige filmpje zelf horen dat deze jongens echt goed zijn: