Khiyo is een band die Bengaalse muziek speelt met een Londense twist – traditionele en hedendaagse Bengaalse muziek krijgt een energieke opfrisbeurt, en dankzij de stem van de in Engeland geboren Bangadeshe zangeres Sohini Alam wordt er een mooie brug geslagen tussen oost en west.

Khiyo maakt een subtiele vorm van wereldfusie waarbij steeds een fraai klanktapijt geweven wordt waarbij muziek uit Bangladesh en India als basis wordt gebruikt om iets unieks en nieuws te maken. Gitarist en pianist Oliver Weeks arrangeerde een aantal nummers, maar de andere bandleden zijn net zo sterk verantwoordelijk voor het bandgeluid – Ben Hillyard op bas, Derek Scuril op drums, Danyal Dhondi op viola en Hassan Mohyeddin op tabla, al worden die laatste drie op de site van Khiyo als “gasten” aangeduid.

De achtergrond van de musici is heel verschillend – de een heeft een klassieke opleiding gehad, de ander komt uit de rockhoek of uit de blues, Bengali folk en Indiase klassiek muziek, maar juist de fusie van dat alles maakt Khiyo zo bijzonder. Luister zelf maar.

Luister hier naar een paar fragmenten:

akashta kanpchhilo kyan?     
koi jao rey     
ek shagori rokter binimoyey