De Amsterdam Klezmer Band bestaat al meer dan twintig jaar, en in die tijd heb ik ze regelmatig live gezien, en dat was altijd een feest. Dit keer was de band lichtelijk geteisterd door corona en andere ziektes, waardoor zanger en percussionist Alec Kopyt geheel verstek moest laten gaan. Accordeonist Theo van Tol die onverwachts overleed werd door een overigens zeer capabele dame vervangen. Alle andere bandleden moesten dus een tandje bijzetten, en dat leverde toch weer een zeer memorabele avond op, met van elk bandlid wat verhalen en anecdotes, en veel nieuwe muziek.

amsterdam klezmer band in de oosterpoort

Ik vind het wel plezierig als een band niet altijd weer de grootste hits speelt – er mogen er best een paar langskomen, begrijp me niet verkeerd – maar het is vooral goed om te zien dat het avontuur nog steeds wordt opgezocht – Nachtrit van zanger en saxofonist Job Chajes was daarvan een mooi voorbeeld, waarbij Chajes en trompettist Gijs Levelt weer mooi samen de grenzen gingen opzoeken. Avontuurlijke, spannende muziek van wereldniveau.

Maar dat gold op een andere manier ook voor Fanfare Euphonia, waarin trombinist Joop van der Linden een ode brengt aan de fanfare van zijn jeugd en meteen ook de fanfaremuziek in het algemeen op scherp zet – ik ben benieuwd of fanfareorkest Euphonia het stuk al gespeeld heeft. Ook bassist Jasper de Beer en klarinettist Janfie van Streen leverden sublieme nieuwe composities aan – zeker niet allemaal feestmuziek, maar wel muziek die liet horen dat de Amsterdam Klezmer Band nog steeds, na meer dan twintig jaar, bruis en borrelt van het leven. Ga dus vooral kijken als ze bij jou in de buurt optreden!