Halva is een klezmerorkest rond violist en componist Nicolaas Cottenie, die ook vrijwel alle composities voor het orkest schreef die op het debuutalbum terechtkwamen. En dat is een juweel van een plaatje geworden, laat ik dat meteen maar zeggen. De band bestaat uit twee violisten, een klarinettist, een celliste, een percussionist en een pianist/accordionist en het groepsgeluid is echt subliem.

Hongaarse vioolbands klinken door, maar ook andere Balkan-invloeden en Griekse traditionele muziek, en daarnaast hoor je ook klassieke muziek en jazz doorklinken, en een beetje minimal music af en toe. Maar de basis is klezmer, en laat je wat dat betreft niet te veel op het verkeerde been zetten door het woord “sweetest” in “the sweetest klezmer orchestra” want de muziek kan behoorlijk energiek en opwindend zijn.

Ilya Shneyveys speelt accordeon en piano (en een beetje percussie), en hij componeerde mee aan twee stukken op het album, Georg Brinkmann speelt de klarinet en zorgt daarmee ook voor de melancholie in de muziek, Eline Duerinck speelt cello, Alina Bauer viool en Robbe Kieckens percussie. Een geweldig orkest en een subliem album. Een absolute aanrader.

  • Halva – The sweetest klezmer orchestra

Luister hier naar een paar fragmenten: