Ida & Louise is het duo van de Deense Louise Vase en de Zweedse Ida Gillner. Louise zingt en speelt piano, Ida speelt sopraansaxofoon, glockenspiel en zingt. Op het album Shtoltse Lider komt de Britse celliste Francesca Ter-Berg er op sommige tracks ook nog bij.

Ze begonnen in 2009 samen te spelen op de Universiteit van het Zweedse Gotenburg, waar ze allebei wereldmuziek studeerden, met klezmer als specialiteit.

Wat ze op Shtoltse Lider doen is vrij uniek te noemen, want de teksten zijn in het Jiddisch geschreven, meest door Ida en Louise zelf, maar je hoort hier geen klezmer, althans zeker geen pure vorm van klezmer, want de dames roeren er werkelijk van alles doorheen, van Scandinavische folk tot en met cabaret, en van oude dansen tot avantgarde-klassiek.

Het resultaat is spannend en subliem, en gaat van intiem, melancholiek en zeer ingetogen tot uitbundig, extravert en uitgesproken vrolijk, soms wisselend binnen een minuut. Een verbazingwekkend album, waar ik soms met open mond van bewondering naar heb zitten luisteren. En het is overigens verbazingwekkend hoe gemakkelijk het Jiddisch te volgen is.

Luister hier naar een paar fragmenten: