Liedjes uit getuigenissen die komen uit het Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies is een indrukwekkende reeks cd’s waarvan nu het derde deel verscheen. Sasha Lurje zingt de liedjes, begeleid door het Zisl Slepovitch Ensemble. Slepovitch maakte ook de arrangementen.

In 1979 werd er in Connecticut door psychiater en analyticus Dr Dori Laub begonnen met het opnemen van de getuigenissen van overlevenden en getuigen van de Holocaust, waarvan Dr Laub zelf ook een overlevende was.. Ze deed dat samen met Laurel Vlock, een televisiejournaliste. In 1983 kwam de videoverzameling naar Yale. Er zijn inmiddels meer dan 4400 getuigenissen in dat archief te vinden, twaalfduizend uur aan materiaal in meer dan twaalf talen, in de afgelopen 40 jaar opgenomen in meer dan twaalf verschillende landen. Dat zijn meer dan vierduizend levensverhalen. Laat dat even tot je doordringen.

De liedjes op dit derde deel van Songs from Testimonies werden gezongen in een aantal van de getuigenissen en laten ook de rijkdom van van deze audiovisuele documenten zien. Er zijn liedjes van tussen de oorlogen, liedjes uit de getto’s, liedjes uit de kampen. Veel van die liedjes werden oorspronkelijk samen gezongen, maar in de getuigenissen worden ze door individuen gezongen. Ze vertegenwoordigen daarmee iedereen die het niet overleefd heeft, en ze worden hier opnieuw gezongen om ons er aan te herinneren dat het oorspronkelijke publiek er niet meer is.

Meer achtergrondinformatie vind je in het uitgebreide boekje dat bij de cd geleverd wordt. Daarin vind je ook de teksten in drie talen, ook het Engels. Luister vooral en word stil.

Luister hier naar een paar fragmenten: