Shtreiml is de band van de Canadese musicus en componist Jason Rosenblatt. Rosenblatt is een virtuoos op de diatonische mondharmonica en hij schrijft bovendien voor Shtreiml composities waarmee hij klezmer behoorlijk oprekt en op een avontuurlijke manier klezmer met Balkan-invloeden doorspekt.

Toch levert dat ook hier, op hun vijfde album, Har Meron, dat dankzij de moeilijke tijden waarin we leven alleen digitaal beschikbaar wordt gesteld, weer muziek op die volstrekt natuurlijk en vanzelfsprekend klinkt. Spannend van begin tot eind, met onvoorstelbaar veel subtiele finesse, waardoor je de muziek eindeloos vaak kunt beluisteren en er steeds wat nieuws in kunt ontdekken. Dat merk je al als je de fragmenten die ik je hier laat horen een paar keer achter elkaar afspeelt.

De bezetting van de band is opmerkelijk: Jason Rosenblatt op mondharmonica en piano, Rachel Lemisch op trombone, Josh Fink op bas, Tevet Sela op saxofoon en fluit, Thierry Arsenault op drums, plus een paar gasten (op percussie en trompet). Een subliem album, en digitaal aanschaffen zou geen probleem hoeven zijn, dacht ik zo.

Luister hier naar een paar fragmenten: