Silent Tears is een bijzonder Canadees project. De teksten zijn gebaseerd op gedichten, verklaringen en teksten van vrouwen die het slachtoffer waren van seksueel geweld en marteling tijdens de Holocaust. Er zijn liedjes bij die komen uit een project van Dr Paula David, die als maatschappelijk werker in een Joods verzorgingshuis in Toronto werkt, en die daar overlevers helpt hun trauma’s te verwerken door samen gedichten te schrijven. Anderen komen van Molly Applebaum, een schrijfster uit Toronto die tijdens haar adolescente jaren in een kleine houten doos onder de grond begraven lag in een schuur tijdens de oorlog in Polen.

De liedjes op dit album vertellen het verhaal van onvoorstelbaar geweld zoals dat door vrouwen en kinderen ervaren werd tijdens de Nazi-bezetting van Polen.

De liedjes werden op muziek gezet door een team musici die speciaal de Jiddische tango kozen. Warschau was tussen de twee wereldoorlogen de Europese hoofdstad van de tango, en de wereldhoofdstad van de Jiddische tango – er werden in die periode meer dan drieduizend tango’s geschreven, waarvan veel hits, en de meeste werden door Poolse joden geschreven.

De Jiddische tango was een mix van Joodse en Romani muziek, Oost-Europees, Slavisch. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was het afgelopen. Er is gekozen voor de stijl van de Poolse tango uit de jaren dertig omdat de vrouwen die de verhalen vertellen allemaal in die periode daar zijn opgegroeid. En het werkt, want de liedjes, gezongen in het Jiddisch, bezorgden mij meteen bij eerste beluistering al kippenvel. Je moet van goeden huize komen om het bij dit album droog te houden, vrees ik.

Luister maar eens naar The Numbers on my Arm, over het feit dat er altijd lange mouwen werden gedragen om de nummers op haar arm maar bedekt te houden…

Als je de verbijsterende verhalen van Molly Applebaum en van het Baycrest Holocaust Survivor Poetry Project Van Dr Paula David na wil lezen kun je het beste gewoon de cd met het boekje aanschaffen.

  • Silent Tears – The Last Yiddish Tango – Six Degrees Records
  • Bestel de cd hier bij een betkende webwinkel: Silent Tears

Luister hier naar een paar fragmenten:


En bekijk hier een indrukwekkende video:

Silent Tears


en hier nog een:

Sabina’s Letter: Some of Us Must Survive

Sabina’s Letter: Some of Us Must Survive