Tzeitel is een Zweeds trio dat met Drömfärden (de droomreis) haar derde album met eigenzinnige klezmer maakt. Ze geven zelf aan dat ze geïnspireerd worden door uiteenlopende musici als Kroke, Alicia Svigals, Crakow Klezmer Band, Astor Piazzolla and John Zorn & Masada String Trio, maar ze weten daarin toch hun eigen weg te vinden, waarbij traditie en vernieuwing steeds hand in hand gaan.

Spannend, melancholieke, en behoorlijk uniek, en met een tomeloze energie. Sara Fridholm op accordeon (en af en toe zingt ze, maar dat mag ze voor mij ook laten, eerlijk gezegd), Anna Cochrane op viool en altviool en Christopher Andersson Bang op contrabas zijn sinds ze als trio begonnen in 2007 geweldig goed op elkaar ingespeeld geraakt, en ze dagen elkaar hoorbaar uit om grenzen op te zoeken.

Een deel van het materiaal dat ze spelen is traditioneel, maar het titelnummer Drömfärden en het slotnummer Langsamheten zijn geschreven door Fridholm en twee andere stukken door Cochrane, en dat zijn zeker niet de minste van de composities. Wat mij betreft mag het volgende album volledig bestaan uit eigen composities.

Luister hier naar een paar fragmenten: