La Cantiga de la Serena is een trio uit Apulië, het gebied in de hak van Italië. Het trio bestaat uit  Fabrizio Piepoli  (zang, swinggitaar, klassieke gitaar, shruti-box, daff, bendir, tamboerijn, qraqeb),  Giorgia Santoro  (fluit, bansuri, contrabasfluit, Keltische harp, duduk, sajat, cimbalen, palmas, zang) en  Adolfo La Volpe  (oud, klassieke gitaar, teer, zang).

Ze spelen en bewerken oude en traditionele muziek van het Middellandse Zeegebied, en nemen daarbij nadrukkelijk de Sefardische tradities mee. La Novia is hun vierde album, en we kunnen er eigenlijk vrij kort over zijn: het is een juweeltje. Spanje, het Midden-Oosten, de Apulische tradities en alles wat de Middellandse Zee samenbrengt komt in deze muziek ook samen, waarbij dit trio niet te benauwd is om het op hun eigen manier te doen.

Daar komt dan bij dat ze alledrie virtuoos en geraffineerd spelen op verschillende instrumenten, en dat ze geweldig zingen. Af en toe springen er een paar gasten bij, maar feitelijk zijn de nummers waarin ze met zijn drieën spelen subliem genoeg. Een meesterlijk plaatje.

  • La Cantiga de la Serena – La Novia – Zero Nove Nove – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: La Novia

Luister hier naar een paar fragmenten: