Lenka Lichtenberg is een componist en zangeres uit Praag, die tegenwoordig in Toronto woont, in Canada, en die daar tot nu toe zeven albums opnam met vooral Jiddische muziek, die haar Jiddische wortels blootlegden, met traditioneel en en origineel materiaal in Jiddisch en Hebreeuws.

Op haar nieuwe album Masaryk gaat ze terug naar haar thuisland en de muziek waar ze mee opgroeide. Op Masaryk vind je vijftien Tsjechische, Moravische en Slovaakse volksliedjes uit de bundel van Jan Masaryk, Narodni pisne. Masaryk was de zoon van de eerste president van Tsjechoslowakije, Tomas Masaryk. Hij was een belangrijk diplomaat en politicus, maar ook een getalenteerd pianist, arrangeur en improvisator. In 1942 nam Masaryk in New York een aantal liedjes op, om aandacht te vragen voor zijn land dat in moeilijkheden was, en in 1948 werd er een boek gepubliceerd met zijn prachtige arrangementen. Na zijn vroege dood werden alle exemplaren vernietigd, dankzij het politieke klimaat. Tijdens de Praagse Lente in 1968 werd het songbook opnieuw gepubliceerd, maar vrij snel daarna weer verbannen, maar de naam Masaryk bleef altijd verbonden met democratie.

Lenka Lichtenberg heeft die liedjes altijd als een dierbare schat met zich meegedragen, en hier horen we haar interpretaties en haar arrangementen van vijftien van die liedjes, en die zijn werkelijk adembenemend. De Tsjechische componist en percussionist Tomas Reindl zorgt voor het intrigerende ritmische scherpe randje, terwijl de arrangementen verder soms heel eenvoudig zijn gehouden, met cimbaal, harp en gitaar, maar soms ook wat complexer, met strijkers en blazers, en dan zit je helemaal met open mond te luisteren. Kamermuziek en jazz ontmoeten volksmuziek. Nogmaals: adembenemend mooi, ook door die prachtige stem van Lichtenberg.

Luister hier naar een paar fragmenten: