Een band die vijftig jaar bestaat is een zeldzaamheid, maar de Boliviaanse band Los Ruphay bestaat inmiddels echt vijftig jaar. A Cry for Revolution is een soort van verjaardagsalbum om die halve eeuw te vieren. In 1968 werd de band opgericht in La Paz door schrijver en and multi-instrumentalist Mario Gutiérrez, die als “guiding spirit” genoemd wordt op ‘A Cry for Revolution’.

Tissen 1968 en 1985 tourde Gutiérrez met de band, en in die tijd namen ze samen vijftien albums op. In 1976 tekenden ze al bij ARC Music die het album Folklore of Bolivia uitbracht, dat nog steeds verkocht wordt. De band speelt nog steeds, tourt veel door Europa en neemt nog steeds op. Ze spelen op traditionele muziekinstrumenten uit de Andes zoals quenafluiten, de miniatuur charango gitaar, panfluiten, gitaren, fluiten en verschillende soorten percussie.

A Cry for Revolution is overigens hier niet een politiek statement, maar eerder een oproep om de aarde te helen, om traditionele culturen te respecteren en om de balans tussen de mens en moeder aarde weer terug te vinden. De muziek klinkt traditioneel en tegelijk ook hedendaags en ook tijdloos. Soms heb je het gevoel dat je bijna naar avantgarde zit te luisteren, of naar minimal music. Mooie, opwindende, spannende muziek die veel verder en dieper gaat dan de reguliere volksmuziek die we uit de Andes kennen. Een aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten:

los ruphay - marka kusisita     
los ruphay - jallalla! itallaque     
los ruphay - ukumanta     
los ruphay - sumaj urunaka