Anuang’a Fernando is een Keniaanse danser en choreograaf die zich toegelegd heeft op traditionele Maasai dansen en hedendaagse Afrikaanse dans. Hij vormde zijn eigen dansgezelschap Maasai Vocals, dat bestaat uit zeven mannelijke Maasai dansers. Met hun show trokken ze de halve wereld over. Fernando heeft in de afgelopen jaren heel wat geëxperimenteerd, onder meer door samen met een Indiaas dansgezelschap samen te werken, waaruit een fascinerende fusie ontstond, maar nu is hij weer terug bij zijn roots met Maasai Footsteps.

De dansen zul je er voor dit moment even bij moeten denken, maar het gaat hier om traditionele liedjes en dansen van de drie Maasai clans, Purko, Loodokilani en Kisonko. Je kunt op het ARC Music YouTube kanaal opnames bekijken van 45 Maasai dansers uit de drie clans. De moeite waard om op te zoeken.

Maar de cd, die ruim een uur duurt, is zonder de dansen ook zeer de moeite waard. Het begint al met een fluitliedje, Aisul Isho, dat de Purko clan gebruikte om het vee rustig te houden als het aan het grazen was. Dan ben ik al helemaal mee, want ik heb een zwak voor fluitliedjes. Haha. Maar de rest van het album is zonder meer ook geweldig – luister bijvoorbeeld eens naar Esarankoi, dat gaat over eenheid en het samenbrengen van clans en families. Of Punyua, dat gezongen wordt bij een viering als kinderen van de ene leeftijdsgroep naar de andere overgaan. En zo heeft elk liedje direct met hel leven van de Maasai te maken.

De traditionele cultuur van de meeste Keniaanse gemeenschappen is stilletjes aan het verdwijnen, maar de Maasai houden nog vast aan hun gewaardeerde tradities, zowel de muziek als de dans. Dat blijkt ook weer inspirerend te werken, en als je dit album hoort begrijp je ook wel waarom, want er zit veel energie in deze muziek, en misschien daardoor lijkt de muziek ook tijdloos en nog steeds relevant. Mooi album!

 

aisul isho     
esarankoi     
punyua