Marcel Khalife is een zanger en oud-speler uit Libanon die al veertig jaar als een eenzame protestzanger voor vrede pleit. Zelf is hij christelijk, maar dat weerhoudt hem er niet van om regelmatig de gedichten van de islamitische Palestijnse dichter Mahmoud Darwish op muziek te zetten.

Andalusia of Love bezingt het legendarische Andalusië in het zuiden van Spanje en Portugal, waar eeuwen lang verschillende culturen op een vreedzame manier samen leefden, met sublieme gevolgen voor de cultuur – je kunt het nu onder meer nog terugzien in de architectuur van dat gebied, en horen in de muzikale erfenis. Dat het samengaan van verschillende culturen die openstaan voor elkaar ook voor een verrijking kan zorgen werd in Andalusië al eens uitgebreid bewezen. Wat dat betreft vertellen Darwish en Khalife hier een bijzonder actueel verhaal, dat schrijnender dan ooit is.

Daar komt bij dat Khalife een meester-oudspeler is, en dat zijn zoons Rami op piano en Bachar op percussie, samen met Jilbert Yamine op de kanoun samen met hem een subliem kwartet vormen dat werkelijk adembenemend mooie muziek maakt. Voor Westerse oren is het wellicht een beetje wennen, maar ik zou je aanraden zeker een paar keer te luisteren, want dit is een album dat pure balsem voor de ziel is, en dat steeds mooier wordt. De vertaling van de teksten staat voor een deel in het cd-hoesje, maar de boodschap is duidelijk – middenin oorlogsgebied pleiten hier twee mannen voor het luisteren naar elkaar en voor een vreedzame samenleving. En daarvoor is het nooit te laat.

Luister hier naar een paar fragmenten: