De Finse Marjo Smolander werd in 1986 geboren in Rääkkylä, een klein dorp in Noord Karelië bij de Russische grens. Dat is hetzelfde dorp waar de folkband Värttinä vandaan komt – de bekendheid van die groep gaf het dorp een enorme muzikale boost, waardoor ook Smolander als kind al traditionele muziek leerde spelen. Värttinä’s Fins-Oegrische stijl heeft grote invloed op haar gehad, maar Smolander is wel haar eigen weg gegaan, met opmerkelijk resultaat.

Smolander bespeelt de Kantele, een traditioneel Fins snaarinstrument, maar haar manier van spelen is toch wel redelijk uniek te noemen, want de afgelopen vijftien jaar bezocht ze regelmatig Senegal en Mali, en de lastige en ingewikkelde ritmes van de muziek die ze daar hoorde heeft ze in haar eigen muziek verwerkt.

Op haar album Cosmologies spelen ook een paar virtuoze gastmusici mee, als de Senegalese percussionist Yatma Thiam, de Gambiaanse koraspeler Dawda Jobarteh, de MalineseTuareg gitarist, zanger en songwriter Ahmed ag Kaedy, de Finse jazzdrummer Mikko Hassinen, de Deense zangeres, violiste, percussioniste en danseres Eliza Boey Mouritsen die gespecialiseerd is in West Afrikaanse muziek en dans en de Finse fluitist Jenni Hanikka. Allemaal voegen ze iets unieks toe aan deze magnifieke subtiele wereldmuziekfusiemix.

Muziek praat, het troost, het communiceert, het voedt, en het trekt zich niets aan van grenzen of cultuurverschillen. Marjo Smolander maakte een album waar ik helemaal warm van werd. Een mooi hoopgevend album in moeilijke tijden. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten:

marjo smolander - tenere     
marjo smolander - tiedatko papa     
marjo smolander - keemanu senegal     
marjo smolander - sirkkala