De provincie Ngounié bevindt zich op mer dan vierhonderd kilometer van de hoofdstad van Gavbon, en is pas een kleine tien jaar via een geasfalteerde weg bereikbaar. De Tsogo muzikanten hebben dus altijd vrij geïsoleerd hun muziek kunnen maken, en de ngombi harp is essentieel bij het mannelijke initiatieritueel Bwete, dat ze door heel Gabon kennen.

De ngombi is een boogharp met acht snaren die volgens een hexatonisch systeem gestemd zijn (la-si-do-re-mi-sol). De harp begeleidt de zang die centraal staat bij de rituele ceremonies, maar hij wordt ook daarbuiten bespeeld. Op deze cd hoor je stukken die tussen 2013 en 2017 in Mokabo, Bandi en Bilengau zijn opgenomen met twee harpspelers, Dieudonné “Monss” Mondjo en Dydas “Getseke” Hymbila, die allebei als initiatiemeesters worden beschouwd, maar die ook bekend staan als bekende volksmuzikanten.

Hun composities zijn arrangementen van oude liederen, waarvan de tekst voor het grote publiek is aangepast, terwijl ook de begeleiding zich niet strikt aan de rituele eisen houdt – er komt naast percussie ook een veltrommel bij, een drumstel en zelfs een gemengd koor. Masimba betekent letterlijk “de stem van de harp”. Hoe een traditie levend wordt gehouden. Mooi.

  • Dieudonné Mondjo & Dydas Hymbila – Masimba – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Masimba

Luister hier naar een paar fragmenten: