Mehdi Rostami en Adib Rostami zijn neven. Mehdi speelt de setár, de Iraanse kleine versie van de luit, en hij doet dat meesterlijk, terwijl Adib al net zo virtuoos de tombak, de Iraanse trommel, bespeelt. De wortels van hun muziek liggen bij de Koerdische muziek uit de Fars provincie, die wel als de culturele bakermat van Iran wordt beschouwd.

Klassieke Iraanse muziek is bijzonder, want als je klassieke muziek studeert in Iran moet je alle oude melodieën leren, de zogenaamde radifs en tegelijkertijd wordt er van je verwacht dat je er door middel van improvisatie iets eigens aan toevoegt. Dat verschilt dus nogal wezenlijk van onze westerse klassieke muziekpraktijk, en lijkt meer naar de jazz te neigen, omdat improvisatie een wezenlijk onderdeel van de Iraanse klassieke muziek uitmaakt. En dat maakt de uitdaging natuurlijk ook extra leuk voor musici, want je kunt zo eeuwenoude muziek toch de eenentwintigste eeuw in loodsen door er je eigen draai aan te geven.

De Melodic circles van Mehdi en Adib Rostami bestaan uit verschillende melodieën die aan elkaar gelinkt zijn door modale systemen, en met hun hedendaagse aanpak en de fijnzinnigheid van hun spel hebben ze een magnifiek album gemaakt met twee van die cirkels. Spannend, subtiel, geraffineerd, en virtuoos. Een album waar je even rustig voor moet gaan zitten om het optimaal te kunnen waarderen, maar die aandacht is de moeite meer dan waard. Een groeidiamantje.

  • Mehdi Rostami & Adib Rostami – Melodic Circles – Urban Classical Music from Iran – ARC Music – EUCD2794

Ik laat hier drie fragmenten horen uit de drie delen waar de eerste “melodic circle” (Bayät-e Tork) uit bestaat:

mehdi & adib rostami - nostalgia     
mehdi & adib rostami - journey     
mehdi & adib rostami - delight