Het trio Meïkhâneh brengt wereldfusie op zijn best – Mongoolse boventoonzang komt hier samen met Perzische percussie en Europese zang. Er wordt gezongen in het Mongools, Perzisch, Portugees, Grieks, Frans en een verzonnen taal, dus je kunt een beetje bedenken hoe avontuurlijk deze muziek gaat klinken.

Liedjes van binnenuit en van buitenaf, het is een mysterieuze titel die helemaal bij de muziek past wat mij betreft. De verbazingwekkende combinatie van de zang van Marie Laurent, die overigens ook banjo, fluit en tovshuur speelt met de keelzang van Johanni Curtet is af en toe adembenemend mooi, zeker als Milad Pasta ook meezingt. Pasta bespeelt diverse Perzicsche percussie-instrumenten, Curtet gitaar, mondharpen en nog wat Mongoolse instrumenten. Als gasten schuiven bovendien celliste Pauline Willerval en contrabassist Dylan James aan.

Meïkhâneh is opnieuw het levende bewijs dat de multiculturele samenleving nog steeds springlevend is – laat verschillende culturen samen muziek maken en je krijgt meesterlijke nieuwe muziek waar je met ademloze bewondering naar zit te luisteren – dit is alleen maar een enorme verrijking van het muzikale landschap, een subliem meesterwerk waar ik alleen maar lyrisch over kan schrijven. Nergens mee te vergelijken, maar een muzikaal avontuur dat je absoluut niet aan je voorbij moet laten gaan.

Luister hier naar een paar fragmenten: