De Ethiopische zangeres en componiste Minyeshu werd geboren in de stad Dire Dawa, verhuisde naar de hoofdstad Addis Abbeba, waar ze zich aansloot bij het Ethiopisch Nationaal Theater, waar de Ethiopische tradities op het gebied van dans, lied en muziek werden aangewakkerd. Daar ontdekte ze de componist Mulatu Astatke, de vader van de Ethio-jazz.

Na haar studie vertrok ze naar België, om later in Nederland terecht te komen waar haar loopbaan als zangeres, danseres, producer, actrice en choreografe vorm kreeg. Haar bedoeling was om muziekinstrumenten van over de hele wereld  samen te brengen met de Ethiopische cultuur, en dat lukt op het album Netsa (“vrij”) verbluffend goed.

Ethiopische ritmes en grooves worden onder meer gecombineerd met westerse blazers, en om het maar onbeleefd te zeggen, dat swingt als de hel. De muziek die Minyeshu hier met haar internationale band maakt is niet alleen buitengewoon opwindend, maar ook zeer geraffineerd en subtiel, waardoor je aan één luisterbeurt lang niet genoeg hebt – dit is muziek die zowel de danser die meteen overeind springt en gaat swingen zal aanspreken als de bedachtzamere luisteraar die ook waardering kan opbrengen voor de magnifieke arrangementen en de sublieme balans die er steeds is tussen Ethiopië en de rest van de wereld.

Netsa is een album om te koesteren – een subliem meesterwerkje, opgenomen in Eindhoven, met multi-instrumentalist Eric van de Lest als “musical director” en Wouter Schueler en Miguel Boelens op saxen – ik ga hier niet iedereen opnoemen die aan het album meewerkte – koop dat album, in het boekje vind je alle informatie..

Luister hier naar een paar fragmenten: