De eilanden van de Stille of Grote Oceaan, in het Engels de Pacific Ocean genoemd, behoren tot de meest afgelegen en spaarzaamst bewoonde gebieden ter wereld. Aan de muziek kun je dat ook horen – die heeft vaak een eigen karakter dat niet goed te vergelijken is met andere muziek.

Op Discover music from the Pacific with Arc Music vind je een scala aan muziek van al die eilanden en eilandjes, van de bekendere als Hawaii, Paaseiland, Nieuw Zeeland, Fiji of de Solomon Eilanden tot volstrekt onbekende eilandjes als de Marquesas eilanden, of Chuuk in Micronesië, Tokelau, Tonga en Kiribati. Veel van de opnames op deze cd zijn veldopnames en zijn voornamelijk interessant uit muziekhistorisch oogpunt – de uitvoeringen zijn soms wat amateuristisch en niet altijd even goed.

Maar dan zitten er toch ook een aantal sublieme pareltjes tussen, met unieke ritmes, zoals bij een veldopname die David Fanshawe maakte op Fiji van de  Orchid Island Group. Of luister eens naar de verbazingwekkende samenzang, ook opgenomen door Fanshawe, op Chuuk, Micronesië: Romonum.

Tokelau is de naam van een groep eilanden aan de rand van een koraalrif van Polynesië, en hier hoor je een band die de muzikale invloeden van heel de Stille Oceaan laat doorklinken – ze gebruiken oude en nieuwe instrumenten, terwijl de basis het traditionele trommelen is.

Over de hele cd, die meer dan een uur duurt, vind je nog veel meer van dit soort schitterende pareltjes, dus deze verzamelaar is toch wel een mooie manier om kennis te maken van de muziek van de Stille Oceaan.

  • Discover music from the Pacific with Arc Music – ARC Music – EUCD 2662

Luister hier naar een paar fragmenten: