Kuljit Bhamra is producer, componist en tablaspeler, die Indiase instrumentatie en beats met Britse jazz, pop en klassieke muziek weet te fuseren. Hij heeft ook filmmuziek gemaakt en het is dan ook geen wonder dat hij verzot is op de filmmuziek van de Bollywoodfilms, van de Hindi cinema, want daarin werden de tradities van Indiase muziek altijd al gecombineerd met Westerse pop en jazz, met verbazingwekkende resultaten. Ik moet bekennen dat ik zelf ook een zwak heb voor deze muziek, zeker nadat ik in India een aantal van dit soort films in de bioscoop heb gezien.

Namaste Bombay is een muzikale hommage aan die films en die muziek, met nieuwe liedjes, die worden gezongen door in Engeland wonende zangers waarvan er een aantal professioneel in de Bollywood industrie hebben gewerkt zoals Mangal Singh, Mahesh Gadhvi, Bali
Brahmbhatt en de Nepalese playbackzangeres Sharmila Bhardewa. Veel van de zangers zijn klassiek opgeleid, bijvoorbeeld Priti Kaur, Shahid, en Priti Menon. Rekha, die hier Dur Dur Hum Jayenge en andere liedjes zingt  studeerde een tijd onder de grote Suresh Wadkar persoonlijk.

De teksten werden geschreven door in Londen wonende dichters als Preet Nihal, Mangesh Gajjar (componist van Bollywood films Khanjar, Qaid en Aafat), Pooja Bhanot, Mushtaq Singh en schrijver Nasir Faraaz (Bajirao Mastani, Kite, Kaabil en Aetbaar).

Maar waar het hier vooral om gaat is dat Bhamra de sfeer en de originele en verrassende arrangementen van de vroege Bollywoodmuziek heeft weten te pakken, en dat betekent dat je hier twee en een half uur ongegeneerd kunt genieten van originele filmmuziek die eigenlijk geen filmmuziek is, maar een tribute aan de filmmuziek. Luister naar de paar fragmenten die ik je laat horen en je begrijpt meteen wat ik bedoel.

  • Namaste Bombay – A Musical Tribute to Hindi Cimena – Produced by Kuljit Bhamra – 2cd – EUCD2952 – ARC Music

Luister hier naar een paar fragmenten: