Luisterend naar de muziek van Namgar op dit album, Nayan Navaa, konden we het in eerste instantie niet goed thuisbrengen – we vroegen aan elkaar: is dit Balkan? Mongolië, Lapland? Het blijkt muziek te zijn van de Boerjaten, en de frontvrouw van de band, Namgar Lkhasaranova, werd op de steppe geboren als dochter van een veehoeder, in het kleine dorp Kunkur, bij de grens tussen Rusland, China en Mongolië. Daar leerde ze ook de volksliederen van de Boerjaten van haar vader en haar grootouders. Die vormen de basis van wat je hier te horen krijgt.

Maar het is niet alleen de muziek van het zuiden van Siberië die je hier hoort, ook Mongoolse muziek doet mee, en de traditionele instrumenten als de yataga (een dertiensnarige citer), de chanza (een driesnarige luit) en de khomus (een mondharp) werden aangevuld met elektrische bas en drums en naast de kern van de band, die uit de republiek Boerjatië komt spelen er ook musici mee uit Rusland, Noorwegen, Canada en Tuva. Let ook op de fraaie boventoonzang.

Rock en elektronica brengen de traditionele muziek uit Boerjatië op een spectaculaire manier naar deze tijd, je hoort als het ware de wind over de steppen jagen, opgejaagd door de energie van deze tijd. Veel opwindender kan traditionele muziek nauwelijks worden volgens mij.

Luister hier naar een paar fragmenten:

namgar - boori deeguryabakhadaa     
namgar - tokhoi zandan emeelee - yokhor     
namgar - yaboo-aidoo     
namgar - nayan navaa