Robby Alberga is de gitarist en één van de vaste componisten van De Nazaten, een band die al zo’n twintig jaar de muziek van de hele noordoostkant van Zuid-Amerika (Guyana, Suriname, maar ook New Orleans) weet te verbinden met de muziek van nu. De Surinaamse blaaskapel of de brass bands van New Orleans, je hoort ze terug in de muziek van de Nazaten, en Robby Alberga kent zijn mede-instrumentalisten inmiddels zo goed dat hij composities kan schrijven die ze op het lijf geschreven zijn.

De Nazaten hebben allemaal een andere muzikale achtergrond – ze spelen op Surinaamse feesten en begrafenissen, in theaterproducties, in jazzbands, experimentele popgroepen of jazzy wereldmuziekgroepen, en ze vonden elkaar in hun belangstelling voor het blaasorkest, en hoe het blaasorkest wereldwijd opereert.

Jazz, kaseko, en allerlei soorten wereldmuziek komen bij de Nazaten naadloos samen, en de Nazaten maken er bovendien een uniek eigen bandgeluid van. Ronny Alberga schreef de composities, maar vervolgens ging iedereen zich ermee bemoeien, en dan duurt het even voor de uiteindelijke versie er is, maar dan heb je wel iets bijzonders – energiek, swingend, melancholiek, en buitengewoon aanstekelijk. Muziek om heel blij van te worden.

Luister hier naar een paar fragmenten:

de nazaten - vruchten uit eigen tuin     
de nazaten - als de haan tanden krijgt     
de nazaten - lafu ko lafu     

 

de nazaten