Een tijdje geleden leek het erop dat ze de handdoek in de ring wilden gooien – drie sterke persoonlijkheden in één band, dat werd soms wat heftig, en ze wilden ook nog eens allemaal hun eigen solocarriëres voortzetten…
Gelukkig blijkt de band nog springlevend te zijn, en als we naar de oogst van de laatste tijd kijken, hebben de afzonderlijke leden bepaald niet stilgezeten, want ze hebben allemaal wel één of meer juweeltjes van albums uitgebracht. En nu ligt er een magnifiek dubbelalbum van de opmerkelijkste wereldfusieband die Nederland, en misschien wel Europa, rijk is.

Kind of No Blues begon als filmmuziek voor een documentaire van Paul Rosenmöller over de Arabische lente, maar het is uiteindelijk een subliem dubbelalbum geworden waarin NoBlues op een verrassende manier nieuwe wegen inslaat door bijvoorbeeld samen te werken met de dichters Vrouwkje Tuinman en Rodaan Al Galidi. En dan duikt er ook ineens een modern strijkwartet op, of twee fantastische jazzblazers. Internationale namen ook, zoals Bill Barrett van Hazmat Modine, die mondharmonica komt spelen, of Rhythm & Blues-veteraan André Williams met zijn prachtige gruizige stem, en niet te vergeten Mourad Khoury met zijn onmiskenbaar Arabische vioolspel. Prachtig. En dan hebben we het alleen nog maar over het studio-album gehad, waar overigens relatief veel bloedmooi instrumentaal werk op te vinden is.

De tweede cd bevat live-opnames waarbij je een doorsnee te horen krijgt uit het NoBlues-repertoire, en ook hier hoor je een paar illustere gasten, waaronder opnieuw Mourad Khoury, en daarnaast Shereen Danialle en Sophie Cavez. En hier spelen de leden van NoBlues zelf ook nadrukkelijk de hoofdrol – om te beginnen veteraan “Watchman” Ad van Meurs, zang en gitaren, dan componist en snarenvirtuoos Haytham Safia op ud en zang, bluesrocker Anne-Maarten van Heuvelen op bas (hij heeft van deze drie misschien de minst prominente solocarriëre, maar binnen de band is hij wellicht de sterkste zanger), Osama Maleegi, Afrikaanse percussievirtuoos en Ankie Keultjes, synthesizer en zang.

Ze noemen hun muziek Arabicana, en dat is misschien wel de treffendste omschrijving van de volstrekt unieke, maar absoluut vanzelfsprekend klinkende mix van Arabische muziek, Americana, blues, folk en country die deze geweldige band weet te creëren. Kind of No Blues is een magnifiek meesterwerkje!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      noblues - habibi blues feat. jos beeren

      noblues - jij mooi for evelien, feat. vrouwkje tuinman

      noblues - the waterpipe, feat. andré williams

      noblues - last train to haifa - live

      noblues - ya dunya - live

      noblues - black cadillac - live