Olcay Bayir groeide op in het zuiden van Turkije, in het Koerdische deel, in een religieuze gemeenschap die daar ook weer een minderheid vormde, de Alevi. Toen ze zestien was nam haar vader de hele familie mee naar Londen, “voor een beter leven”, en Bayir, die in eerste instantie geen woord Engels sprak, ging muziek studeren en werd een geschoolde klassieke sopraan.

Daarna ging ze zich bezig houden met de muzikale tradities van Anatolië, met behulp van de brede muzikale gemeenschap van Londen. Rüya is haar tweede album, en het eerste waarvoor ze ook zelf componeerde, en dat pakt buitengewoon goed uit, net als de samenwerking met Kefaya, een Londens jazz-wereldmuziekensemble. Twee leden van die band, Giuliano Modarelli en Al MacSween, produceerden het album en maakten de arrangementen.

Het prachtige titelnummer Rüya werd door Olcay Bayir zelf geschreven, net als de meeste andere topnummers van dit album. Wat dat betreft kan ze de volgende keer het beste gewoon volledig op zichzelf vertrouwen, want haar eigen stukken overtuigen het meeste. Een magnifiek album, met wereldmuziek met een jazzy kantje, en steeds die prachtige stem van Olcay Bayir. Mooi mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

olcay bayir - uzun ince bir yoldayim     
olcay bayir - rüya     
olcay bayir - dolama dolamayi     
olcay bayir - ari oldum