Clark Tenakhongva is een Hopi, geboren in Kearns Canyon in 1957. Zijn vader is van de Corn en Water clans, zijn moeder van de Rabbit en Tobacco clans. Hij zingt zijn hele leven al Hopi liederen en houdt zich bezig met de redding van de culturele Hopi erfenis op het gebied van kunst en muziek. Hij werd gekozen tot vicevoorzitter van de Hopi Tribe in 2017 en hij houdt zich momenteel actief bezig met de bescherming van cultureel landschap als de Grand Canyon en de Confluence en Bears Ears National Monument.

Gary Stroutsos heeft Griekse, Italiaanse en Libanese wortels, maar als fluitspeler raakte hij ook gefascineerd door de Hopifluiten, en hij imponeerde Clark Tenakhongva zodanig met zijn spel dat ze besloten samen een album op te nemen.

Matthew Nelson heeft verschillende percussie- en drumtradities gestudeerd, onder meer tabla in Benares. Uiteindelijk raakte ook hij gefascineerd door de Native American tradities van keramische percussie-instrumenten en ging hij zich toeleggen op het bespelen van kleipotten – clay pot percussion. De drie potten waar hij hier op speelt zijn overigens Frans, Indiaas en Latijns Amerikaans.

Maar waar het hier vooral om draait is de zang van Clark Tenakhongva, want de Hopi manier van zingen is met recht uniek te noemen, en ook al versta je er geen woord van, deze zang kan je evengoed kippenvel bezorgen en ontroeren. Indrukwekkend, meeslepend melancholiek, en vooral bijzonder mooi.

  • Clark Tenakhongva – Ôngtupqa (Grand Canyon) – Sacred Music of the Hopi Tribe – ARC Music – EUCD2851 – distr Music & Words 
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Ôngtupqa

Luister hier naar een paar fragmenten:

gary stroutsos - butterfly clouds     
clark tenakhongva - butterflies are free     
clark tenakhongva - rolling thunder