Osama Abdulrasol is een Irakees-Belgische qanunspeler en componist. Muziek was verboden bij hem thuis, dus hij moest de muziek in het geheim ontdekken. Pas nadat hij Irak had moeten verlaten ontdekte hij de Arabische harp oftewel qanun, en hij leerde zichzelf dat instrument te bespelen. In België, in Gent, ging er een culturele wereld voor hem open met een muzikale diversiteit die hij omarmde, en daardoor werd hij een van de avontuurlijkste wereldfusiecomponisten in Europa, een ware cosmopolitische musicus.

Zijn quintet heeft een ongewone samenstelling, met hemzelf als gezegd op de qanun, sopraan Helena Schoeters die zowel klassieke als traditionele zang kan combineren, en die daardoor perfect Osama’s composities kan zingen, percussionist extraordinaire Francois Taillefer die alle mogelijke Afrikaanse en Oosterse ritmes kan toveren uit zijn waanzinnige collectie percussie-instrumenten, de virtuoze cellist Lode Vercampt die ook al elke stijl lijkt te beheersen en die bovendien een vermaard improvisator is, en tenslotte accordeonist Philippe Thurlot, die zowel in jazz als klassiek geschoold is – hij was de eerste die Bach’s Goldberg variaties op accordeon heeft opgenomen.

Samen weten ze Osama’s composities op een hoger plan te tillen – van zeer ingetogen tot uitgesproken uitbundig en lekker fel. Met vijf van zulke topmuzikanten weet je nooit zeker hoe het uit zal pakken – ego’s kunnen op gaan spelen bijvoorbeeld, maar hier pakt het alleen maar zeer goed uit – er wordt werkelijk fantastisch samengespeeld, buitengewoon geïnspireerd en zelfs gepassioneerd. En de composities worden na herhaald luisteren alleen nog maar mooier, dus aanschaffen dit meesterwerkje!

Luister hier naar een paar fragmenten: