Otava Yo is een Russische folkband uit St Petersburg, die op een merkwaardige manier rock en folk met elkaar weten te verbinden en daarmee een zeer dansbare nieuwe soort folkrock hebben uitgevonden. Wat me vooral in hun muziek aantrekt is de samenzang, die iets heel bijzonders heeft – ze zingen steeds net naast elkaar lijkt het wel, terwijl het steeds wel precies klopt allemaal, en het de opwinding van de muziek alleen maar verhoogt.

Do You Love bevat negen traditionele volksliederen over het leven op het Russische platteland, over familie-eer, liefde en huwelijk, tot en met bezems die uit borstels worden gemaakt, traditionele dorpsdansers en nog veel meer. Er wordt gespeeld op een uitgebreide set folk-instrumenten als de gusli (de Russische dorpsvariant op de citer) en de dubbel-rietfluit, een uniek Russisch houten blaasinstrument, en verder houtblokken, violen, banjo, panfluiten, klokkenspel, een driesnarige balalaika en een chalumeau, een voorloper van de klarinet.

Otava Yo is een onconventionele zespersoons folkband die zich al aardig in de picture gespeeld heeft door een paar opvallende video’s te maken, die ook veel bekeken werden. Zo werd Sumetskaya al 25 miljoen keer bekeken op YouTube, en Oh Dusya My Marusya al 7 miljoen keer. Maar ook zonder die video’s is de muziek van deze band opwindend genoeg. Heerlijke dansmuziek, en muziek om een onverwoestbaar goed humeur van te krijgen.

  • Otava Yo – Do You Love? – ARC Music – EUCD2862

Luister hier naar een paar fragmenten:

otava yo - oh, dusya my marusya     
otava yo - do you love?     
otava yo - sumetskaya