Zes musici met allemaal een ander paspoort, dat is de basis van de band Out of Nations. Lety, Jonas, Christian, Ayman, Charis, Fabian en Khalil maakten in Berlijn al samen muziek toen ze tot hun verbazing ontdekten dat ze allemaal een ander paspoort hadden en dat ze van vijf verschillende continenten kwamen. Dat verklaart meteen ook waarom hun combinatie van pop, funk en jazz zo uitbundig gekruid overkomt – iedereen heeft zijn eigen inbreng meegenomen en in de muziek gestopt.

De muziek van Out of Nations is bijzonder, want soms klinken ze, vooral in de rustiger stukken, bijna als een klassiek kamerensemble, terwijl ze op andere momenten echt als een swingende jazzy funkband klinken waarop je onmogelijk stil kunt blijven zitten. Spannende muziek, met mooie tempowisselingen, fraaie melodieën en dankzij wat gastmusici is het ook machtig mooie wereldfusie op plaatsen.

Lety ElNaggar is de dochter van Egyptische en Mexicaanse emigranten die op het Amerikaanse platteland terecht waren gekomen – zij speelt de blaasinstrumenten, de saxofoons, klarinet, fluit en nay en schreef de melodieën, reizend tussen New York, Caïro, Berlijn en Beiroet. Samen met producer Khalil Chahine is ze verantwoordelijk voor de albumtracks waarbij haar Arabische en latin roots samen met jazz, funk, elektronica, pop en rock zorgen voor een nieuw geluid, dat vooral live fantastisch klinkt.

De naam van de band zegt het al – Out of Nations trekt zich van grenzen weinig aan – de hele wereld komt langs in deze energieke en opwindende muziek. De toekomst ziet er helemaal nog niet zo somber uit.

Luister hier naar een paar fragmenten van dit album:

out of nations - out of nations     
out of nations - khafif feat. hazem shaheen     
out of nations - kurdmajor     
out of nations - coda