Als je het hoesje ziet van de cd Communion van Park Jiha heb je geen idee wat je kunt verwachten – je ziet een jong Koreaans meisje en profil en in kleine letters de titel van het album en haar naam, en dat is het. Ik liet me dus verrassen, in de hoop dat het label tak:til, een sublabel van het fameuze Glitterbeat, wel garant zou staan voor kwaliteit. Dat bleek te kloppen, en meer dan dat, want Park Jiha is een echte verrassing.

Ze begint niet meteen met een toegankelijk stukje, want met het begin van Throughout the Night kan deze muziek nog alle kanten op gaan, maar even later gaat ze helemaal los, en dan blijkt ze op een virtuoze manier Koreaanse muziek te combineren met minimal music-achtige improvisaties die ook weer dicht tegen de jazz aanzitten. Meeslepende muziek, die je al snel in de ban heeft.

Alles wordt gespeeld op instrumenten die we hier niet of nauwelijks kennen, zoals de piri, een dubbele bamboefluit die een beetje klinkt als een hobo, de saenghwang (een soort mondorgel met zeventien bamboepijpen) en de yanggeum (een soort citer of cymbalon). Als gastmusici horen we nog John Bell op vibrafoon en Kim Oki op basklarinet en saxofoon.

Een bijzonder groeiplaatje, uniek omdat je de Koreaanse wortels hoort en tegelijk jazz en hedendaagse muziek. Spannend, melancholiek en vooral heel erg mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

park jiha - throughout the night     
park jiha - communion     
park jiha - the first time i sat across from you