Michiel van der Meulen schreef in de laatste paar jaren een aantal hedendaagse modale composities, reisde af naar Kreta en nam ze daar in zes dagen tijd op met vijf muzikanten die hij bewondert. Daarmee is een avontuurlijke reis in de wereld van de modale muziek ook voor ons, luisteraar, toegankelijk geworden.

De inspiratie komt voor een deel uit de makam muziek van Istanboel,, waar alle modale tradities van het grote Ottomaanse rijk min of meer samenkwamen. De titel van dit album verwijst daar ook naar. Kapitein Piri was een legendarische Ottomaanse admiraal en cartograaf uit de vijftiende en zestiende eeuw die buitengewone kaarten maakte, die ook weer inspirerend werkten op de manier van componeren, wat ook een soort van ontdekkingsreis kan zijn.

De beslissing om de muziek in Kreta op te nemen, met Griekse musici, pakt geweldig goed uit, want deze vijf klinken echt geweldig samen. Marija Katsouna op percussie, Yorgos Mavromanolakas op de oud, Giorgos Papaioannou op viool, Harris Lambrakis op de ney en Manolis Kanakakis op de kanun – stuk voor stuk virtuoos, maar ook qua samenspel onovertroffen. Mooi mooi.  Een bijzonder project waar je echt met open mond naar zit te luisteren. Chapeau!

  • Pîrî Reis – Contemporary Modal Music – composities en arrangementen Michiel van der Meulen – distr Xango Music Distribution

Luister hier naar een paar fragmenten: