Zoalng ik me kan herinneren ben ik al voorzitter van het anti-decembercomité, en ik heb vooral een bloedhekel aan alle handel in kerstrommel. Aan de andere kant heb ik dan wel weer een zwak voor de verzamelaars van Putumayo, en je ontkomt hoe dan ook niet aan kerstmuziek in deze maand. Dan maar liever één cd met wat aardige muziek. Putumayo bracht tegelijkertijd ook een album uit met joodse feestmuziek, dus die neem ik meteen even mee.

Acoustic Christmas

Het leuke van Putumayo is altijd, dat je er op kunt rekenen dat er wat onverwachte juweeltjes tussen staan, vaak vergeten pareltjes van oude meesters of verrassende dingen van jonge honden. Op Acoustic Christmas staan meerdere leuke verrassingen, onder meer van Leon Redbone (overigens een van de favoriete artiesten van Bob Dylan) die je hier al fluitend meteen een uitstekend humeur bezorgt. Dat geldt ook voor de oude bluesgigant Charles Brown, die hier een volstrekt “over the top”-bluesnummer brengt waar je meteen een goed humeur van krijgt omdat het zo lekker over de rand gaat. En dan is er de knusse, bijna antieke, maar oh zo heerlijke  Rhythm & Blues van Johnny Moore’s Three Blazers. Voor een knusse kerst, en een goed humeur.

A Jewish Celebration

Op A Jewish Celebration kun je goed horen dat de joden over de hele wereld zijn uitgezworven en dat ze overal muzikale invloeden hebbeb opgepikt. Klezmer is al heel lang niet meer pure klezmer, want behalve Balkan komen er tango-invloeden bij, bossanova, reggae, en nog veel meer. De traditie en de wortels hoor je hier wel nadrukkelijk als bodem van de muziek, maar de joodse feestmuziek is vooral levende, steeds veranderende  wereldmuziek, en fascinerend om hier zo als staalkaart voorgeschoteld te krijgen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.